Optimera odlingsytan på balkongen

Slutplanteringens tid är kommen, och kanske står du där och funderar på hur du ska få plats med alla dina plantor?

Balkongen börjar kännas trång och du tvingas välja mellan balkongmöblerna och de där tre tomatsorterna du varit nyfiken på så länge. Växter med ätbara plantor är fantastiska presenter att ge bort, men att känna sig tvingad att solla bland sina skötebarn är inte roligt. Men oroa dig inte. Det finns massa smarta sätt att optimera sin odlingsyta.

Balkonglådor och spaljéer

Många tänker nog att balkonglådor i första hand är till för blommor eller lågväxande plantor på grund av sin höga placering. Plantorna i balkonglådor är ofta mer utsatta för vind än de växter man ställt i krukor på balkonggolvet. På bilden kan du se två olika sorters ampeltomater, Tumbling Tom och Peardrop, som trivs och frodas i vanliga balkonglådor av plast. För att undvika att de blir för utsatta av vinden, har jag satt upp en snygg spaljé i trä. Det stoppar tomaterna från att brytas, samtidigt som det släpper igenom tillräckligt mycket vind för att härda plantorna och ge dem möjlighet att bilda tjocka och starka stammar som klarar av sommarens oönskade ruskväder. Ampeltomater växer dessutom brett och nedåt, vilket gör dem tillräckligt låga för att trivas på högre höjder.

Att odla tomater på detta sätt skapar också ett perfekt utrymme undertill där du kan ställa växter som inte tål regn lika bra. Balkonglådan skyddar mot den värsta vätan och skapar en perfekt yta för exempelvis chiliplantor att trivas på. Spaljéer är dessutom utmärkta om man vill odla klättrande växter, så som doftärtor eller bönor.

I min andra balkonglåda har jag valt att odla jordgubbar i år. Även här har jag valt att sätta upp en spaljé. På samma sätt som för tomaterna så skyddar detta mot vind, och då jordgubbar är lågväxande så har jag även utrymme för ännu en balkonglåda ovanför jordgubbsplantorna. En balkonglåda som inte är tung går att hänga upp direkt på spaljén. Denna plats är lite blåsigare, och kräver tåligare plantor. Här trivs lågväxande plantor, eller tåligare blommor om man är ute efter en färgklick. Jag har valt tre tåliga tomatsorter, en vinbärstomat, och två ampeltomater som även de kommer att växa nedåt så småningom.

Odla på höjden i krukor

Även om man älskar sina plantor, vill man kunna röra sig fritt på balkongen. Man vill kunna vattna enkelt, ha utsikten kvar och kunna få plats att avnjuta sin frukostkaffe eller middag på balkongen. Därför vill man kanske inte sätta upp balkonglådor på alla håll och kanter. Att odla i upphängbara krukor är därför en optimal lösning. Man behåller den rymliga känslan på balkongen, samtidigt som man kan odla andra växter i krukor under. Jag älskar att odla kryddor på detta sätt, då de växer hela säsongen och ger grönska, samtidigt som de inte tar särskilt mycket plats eller får det att kännas instängt. Basilika trivs bra soligt och fuktigt och jag älskar känslan av att kunna plocka mina egna kryddor hela sommaren. Till höger har jag satt dill. Det härliga med kryddor är att du kan så dom hela sommaren. Läs mer om kryddor du kan så i juni här.

Amplar

Även amplar är optimala för odling på höjden. Se till att välja rätt tomatsort bara, då högväxande tomater helst skall odlas i kruka på golvet. I denna ampel har jag satt sorten Tiny Tim, som är en mycket stabil busktomat som tål både sol och blåst bra. Den ger dessutom små söta körsbärstomater hela säsongen. Det fiffigare är dessutom att du enkelt kan knyta dina egna amplar. Läs hur du gör här.

Pallkragar

Under balkonglådan med jordgubbar har jag en pallkrage. Inte den klassiska varianten, som annars står direkt på golvet eller marken, utan en hög variant med utrymme under för krukor och jord. Under kan man även ställa krukor med plantor som trivs i skugglägen eller som är känsliga för direktsol. Fördelen med att odla i höga pallkragar är att plantorna kommer upp och når solen. Detta gör jag att jag kan ha vindskydd på min balkong utan att oroa mig för att plantorna ska få för lite solljus. Denna typ av möbler går att köpa på stora växthandlare, och finns i massa olika typer av stilar. Jag är galen i tomater, och har därför satt tre busktomater av sorten Red Alert, samt ett citrusträd av sorten Kumquat i pallkragen. På golvet framför den har jag satt 2 stora krukor med den högväxande tomaten White Cherry och en kruka med chilisorten Erotica, vilket går utmärkt då de inte skuggar någon av de andra plantorna; ännu en fördel med att odla mycket på höjden.

Njut av balkonglivet

På min balkong på 6 kvm, har jag nu fått plats med 13 tomatplantor, 5 chiliplantor, 5 jordgubbsplantor, 1 citrusträd, 1 kruka med doftärtor, 4 krukor med kryddor och dessutom ett bord och två stolar. Och det är inte trångt. Det är magiskt. För att förhöja mysfaktorn har jag även investerat i solcellslampor i olika färger, en ljusslinga för utomhusbruk som jag lindat längs balkongräcket om som ger ett mysigt ljus sena försommarkvällar. För att slippa blött golv vid vattning har jag även lagt trall på golvet, som torkar snabbt och ger en bekväm yta för barfota fötter. Piffa upp med mysiga kuddar i fina färger och mönster, och stora ljuslyktor som klarar vinden. Jag kommer inte enbart att vara självförsörjande på favoritgrönsakerna denna sommar, jag har även fått ett mysigt extrarum till lägenheten där jag kan sitta och njuta med en bok och en kopp kaffe i min lilla djungel.

 

Balkongodlare med förkärlek till chili och tomat. Brinner för compact living och ätbara växter placerade i olika höjder. Ingen yta är för liten för att kunna njuta av naturens frukter.

Sofie Nyblin

Balkongodlare med förkärlek till chili och tomat. Brinner för compact living och ätbara växter placerade i olika höjder. Ingen yta är för liten för att kunna njuta av naturens frukter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *